Kleurrijke aardappelen kunnen een krachtige preventie zijn
7 september 2015

Paarse truffelaardappel Bergerac

Volgens een team van onderzoekers zijn er verbindingen gevonden in paarse aardappelen die kunnen helpen bij het doden van darmkanker stamcellen en de uitzaaiingen beperken.

 

Gebakken aardappelen met paars vruchtvlees onderdrukten de groei van darmkanker tumoren in petrischaaltjes en in muizen door zich te richten op stamcellen van de kanker. Darmkanker is de tweede hoofdoorzaak van kanker-gerelateerde sterfgevallen in de Verenigde Staten en verantwoordelijk voor meer dan 50.000 doden per jaar, volgens de American Cancer Society.

 

Het aanvallen van stamcellen is een efficiënte manier om kanker te bestrijden, volgens Jairam KP Vanamala, universitair hoofddocent van voedingswetenschappen, Penn State en lid van de faculteit, bij de Penn State Hershey Cancer Institute.

 

"Je zou kanker stamcellen kunnen vergelijken met de wortels van onkruid," zei Vanamala. "Je haalt het onkruid weg, maar zolang de wortels blijven zitten, zal het onkruid blijven groeien en als kanker stamcellen er nog steeds zijn, zal de kanker blijven groeien en zich uitzaaien."

 

De onderzoekers, die hun bevindingen uitbrachten in het Journal of Nutritional Biochemistry, nu online, gebruikten gebakken paarse aardappels, omdat aardappelen op grote schaal worden geconsumeerd en meestal gebakken worden voordat ze gegeten worden, vooral in westerse landen. Ze wilden er zeker van zijn dat de groenten hun anti-kanker eigenschappen hadden behouden, zelfs na het koken.

 

In het eerste laboratorium onderzoek, zagen de onderzoekers dat het gebakken aardappel extract de verspreiding van colonkanker stamcellen onderdrukte en ondertussen het afsterven stimuleerde. Onderzoekers onderzochten vervolgens het effect van de hele gebakken paarse aardappelen op muizen met darmkanker en hadden vergelijkbare resultaten. De portiegrootte voor een mens zou ongeveer hetzelfde zijn als het eten van vruchtvlees van een middelgrote paarse aardappel voor lunch en diner, of van één grote paarse aardappel per dag.

 

Volgens de onderzoekers, kunnen er meerdere stoffen in paarse aardappelen gelijktijdig meerdere wegen volgen om colonkanker stamcellen te doden, zoals anthocyanen en chlorogeenzuur en resistent zetmeel.

 

"Onze eerdere werk en andere onderzoek studies suggereren dat aardappelen, zoals paarse aardappelen resistent zetmeel bevatten, dat dient als voeding voor de darmbacteriën, en dat de bacteriën de gunstige korte-keten vetzuren zoals boterzuur verstoppen," aldus Vanamala . "Het boterzuur reguleert het immuunsysteem in de darm, onderdrukt chronische ontstekingen en kan ook helpen om zelfvernietiging te veroorzaken bij kankercellen."

 

Hij voegde er aan toe dat naast resistent zetmeel, dezelfde kleur verbindingen die aardappelen, en ook andere vruchten en groenten hebben, dat een regenboog van levendige kleuren effectief kan zijn bij het onderdrukken van kanker groei.

 

"Als je ‘regenboogkleuren’ eet, in plaats van een enkelvoudig component, heb je duizenden verbindingen, die verschillende wegen bewandelen om de groei van kanker stamcellen te onderdrukken," zei Vanamala. "Omdat kanker zo'n complexe ziekte is, is de aanpak met ‘een zilveren kogel’ gewoon niet mogelijk voor de meeste vormen van kanker.".

 

De volgende stap zou zijn om de hele voedselbenadering bij de mens met behulp van de paarse aardappel als preventie van ziekte en behandelingsstrategieën te testen. De onderzoekers zijn ook van plan om de paarse aardappelen te testen op andere vormen van kanker.

 

Met behulp van empirisch bewezen-voedingsmiddelen als goede strategie van kankerpreventie, zouden ze de huidige en toekomstige anti-kanker medicijn therapieën kunnen aanvullen. Vanamala zei dat voedsel eigenlijk een gezondere manier betekent om kanker te voorkomen, omdat ze vaak niet die bijwerkingen hebben in vergelijking met medicijn behandelingen.

 

"Inderdaad, hebben we gezien dat de dieren die paarse de aardappelen aten, gezonder werden vergeleken met de dieren die een behandeling met geneesmiddelen ontvingen," zei Vanamala.

 

Paarse aardappelen zouden in beide gevallen gebruikt kunnen worden in zowel de primaire als de secundaire preventie strategieën tegen kanker, stelde Vanamala voor. Primaire preventie is gericht op het stoppen van de eerste aanval van kanker, terwijl de secundaire preventie verwijst naar het helpen van de patiënt in remissie om vrij te blijven van kanker.

 

Het grootste deel van de financiering in het kankeronderzoek gaat momenteel om kanker te genezen, maar niet om te voorkomen, zei Vanamala. Hoewel het voorspeld wordt dat kankergevallen in de komende twee decennia geopereerd worden zou er evenveel nadruk op zowel de voedsel preventie van kanker als therapeutisch geneesmiddel benadering moeten worden gelegd om de groeiende epidemie van kanker in de Verenigde Staten en wereldwijd in te perken.

Bron: Leefbewust.com

TPC Nieuws
WhatsApp Message
Top